Wednesday, December 15, 2010

Nak pahala free tak? (ade ke pahala berbayar?..lol..)

Assalamualaikum!.

pagi tadik received an email fowarded by our secretary pasal hari Asyura.
meh nak wat pop kuiz sket. spe tau ape tu hari Asyura?. 
haaa jawab-jawab.
pardon me? bubur asyura?. ciss. makan jek yang korang tau ek!. hepp.. =))

ni la bubur asyura!. i suke yang manis. yg rempah tu tak masukla!.
pics digugel dari sini


tapi kan. tapi kan.
ekceli me myself pon kurengg arif pasal sejarah sebenar hari Asyura ni.hehe~
but then, if dah tak tau ni janganla duk wat keras jek ye kawan-kawan. usaha ar sikit tuk mengetahuinya!. (skema kau!)
so. ape lagik! ayoh kita mengugel!
lepas berpeluh kesah mencarik (yang ni tipu!) jumpa ler kat wikipedia ni.
jangan malas tuk bace okeh!. ilmu ni. rugi woo kalo malas!.

kelik here ---> Apa itu Hari Asyura!


back to email yang di'recieved' pagi tadik.
esok 16-12-2010 bersamaan 10 Muharram adalah hari Asyura.
so bolehla kita sama-sama melakukan perkara sunat seperti berikut.
toksah ler difikirkan sangat fadhilat tu kalo boleh ye (boleh ke?)
buatlah dengan hati yang ikhlas Insyallah.


tak dapat buat semua pon, at least separuh dah cukup bagus.
lau separuh pon tak dapek suku pon jadila.
lau suku pon tak leh, at least satu pon okeh!.
janji buat ye. tak susah mane pon. tak adela sampai kena gadai nyawa segala. hehe!

so. meh ler baca perkara-perkara sunat yang amats digalakkan untuk kita buat pada 10 Muharram ni.

Empat belas perkara sunat yang dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram):

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.

4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya. 

5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya. 

6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini. 

7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan. 

8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala." 

9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu. 

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000 kali. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti. 

11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali. 

12. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa. 

13. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka. 


selamat memilih yer. amin~
till fingers meet keyboard again yar darlings~

p/s : boleh jek duk diskus ngan opismate takmo buat yang no 9 tu sebab lau kne red-eye bley dpt MC seminggu woo!. ciss~ ^_^

5 comments:

E.d.Y said...

thanks for sharing..

nak cari bubur asyura free la..hehe

kekelip said...

lau dah jumpa jgn lupe pass2 kat sini yer..nak yang manis taw!

E.d.Y said...

haha...xboleh..nak makan sorang je..(tamak haloba..hehe)

kekelip said...

itu kedekut namenye tuuu..org kedekut slalu rugi woo~ ngeee!

E.d.Y said...

mana ada..org kedekut cepat kenyang...hahahaha