Saturday, August 3, 2013

Resepi Crab with Salted Egg!

Assalamualaikum.

Hari ni aku nak perasan ala-ala chef! So, meh nak share 1 resepi yang senang. Actually, resepi ni aku amek dari blog ini and try & error la kan. Alhamdulillah menjadi la, nampak susah tapi sebenarnya sonang yooo! Untuk complete resepi (dengan sukatan) bolehlah berkunjung ke blog diatas. Aku just nak share secara simple dan straight foward jek.




1st,
Bahan-bahan yang diperlukan untuk step pertama ni ialah ketam, telur & tepung jagung. Potong ketam kepada 2 bahagian, basuh & tos. Kemudian, sediakan tepung jagung & telur. Celup ketam dengan tepung jagung then kedalam telur & lagi sekali kedalam tepung. Selesai process tu untuk semua ketam yang ada.. Lastly, deep fry lah ketam-ketam tersebut.

2nd,
Kita akan sediakan pulak sos untuk resepi ni. Bahan yang diperlukan ialah relur masin (merahnya 4biji & putih sebiji- lenyek), butter (dalam 2sudu besar), daun kari (2tangkai), Cili padi (di potong kecik-kecil ikut kesesuaian kepedasan masing-masing), gula, garam & lada sulah for seasoning. Caranya amats la simple! Mula-mula panaskan kuali, masuk butter hingga cair dan masukkan daun kari & cili padi masak hingga wangi. Kemudian, masukkan telur masin yang telah dilenyek & all the seasoning. SIAP.

3rd,
This is the final process! Just masukkan ketam yang telah di deep fry tadi kedalam sos yang dah siap dibuat. Kacau sampai mesra & serata. SIAP! :) :)

* ketam boleh digantikan dengan apa-apa seafood yang korang suka. Your choice!

okay.. simple kan? Resepi ni amat sesuai untuk mereka-meraka yang baru nak berjinak dalam bidang masak memasak ni. Simple yet delicious & nampak macam pro! Lau nak present kat mak mertua pun boleh!! hehe.. Okaylah, selamat mencuba & good luck!

till fingers meet keyboard again!